Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
[email protected]

O nemocnici

Ako zvládnuť leto v zdraví a v pohode?

18.6.2025

Môžu byť letné zvyky ako grilovanie či časté konzumovanie zmrzliny rizikové pre zdravie? Leto je ideálnym obdobím na konzumáciu ľahkej a čerstvej stravy – plnej sezónneho ovocia a zeleniny. Vysoké teploty si však vyžadujú aj zmeny v pitnom režime a varení. Odporúča sa vyhýbať sa ťažkým, vyprážaným jedlám, dbať na dostatok tekutín a je potrebné dať si pozor aj na príznaky dehydratácie. Nemenej dôležitá je aj vhodná starostlivosť o pokožku a ochrana proti UV žiareniu. Ako sa v lete správne stravovať a čomu sa vyhnúť, prezrádza v rozhovore MUDr. Júlia Zahnašová, lekárka všeobecnej ambulancie pre dospelých z Fakultnej nemocnice AGEL Skalica.

Ako by sme mali upraviť stravovanie počas horúcich letných dní?

Stravovanie počas leta je dobré v tom, že nám na Slovensku dozrieva veľa ovocia a zeleniny, taká strava je ľahká, výživná a plná vlákniny. Po zime, kedy kupujeme len dovážané ovocie a zeleninu si naplno vychutnávame túto výhodu. Preto odporúčam jesť, čo najviac sezónnych a lokálnych jedál, kúpených od lokálnych dodávateľov alebo z vlastnej záhrady. Odporúča sa jesť ľahšie jedlá.

Mne osobne sa páči, že ayurvéda a čínska medicína, celkovo odporúčajú stravovanie počas štyroch ročných období, v zime výdatnejšie teplé jedlá pre viac tuku a od jari pomaly zaraďovať ľahšie jedlá. Stravovali sa tak vlastne aj naši predkovia. V zime jedli zabíjačkové jedlá, viac múčne jedlá, v lete, napriek tomu, že veľa pracovali fyzicky, tak jedli ľahšie jedlá ako napríklad zakysané mlieko a chlieb alebo zemiaky na pahrebe, ovocie a zeleninu z vlastnej záhradky napr. bublaniny alebo slivkové gule.

 

Aké potraviny sú v lete najvhodnejšie a ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť?

Odporúča sa varenie, dusenie, menej sa odporúča vyprážanie. V lete sú dobré ochladzujúce potraviny a bylinky ako napríklad mäta, bazalka a potraviny s dostatkom vody ako napríklad melón, uhorky, listový šalát, cuketa, hrozno. V španielsku poznajú studenšiu polievku gazpacho, na dovolenke sa nemusíte brániť vode z kokosového orecha, obsahuje aj minerály, ktoré sa dopĺňajú pri potení.

 

Je v horúčavách vhodné dodržiavať redukčnú diétu alebo pôst?

Diéta sa v lete občas drží lepšie, lebo ľudia majú menej chuť na jedlo v horúčavách, avšak musí sa dopĺňať dostatok živín, najmä minerálov, ktoré strácame potením. K diéte nám pomáha množstvo zeleniny a čerstvého ovocia, avšak ja nie som zástanca diét. Som zástanca vyváženej stravy, nie je v poriadku, ak človek v lete veľmi schudne a v zime to priberie všetko naspäť a vzniká tak jojo efekt. Je potrebná konzistentnosť počas celého roka, či už s cvičením, aj stravovaním, samozrejme v zime je jedlo trošku iné a telo si tvorí tukové zásoby, avšak veľké výkyvy hmotnosti nie sú zdravé.

 

Koľko tekutín denne by mal dospelý človek v lete vypiť a čo piť najradšej?

Piť by sme mali o trošku viac ako v zime, pretože sa viac v teple potíme, takže sa odporúča aj 3 litre tekutín, čistej nesladenej vody. Samozrejme, nejaké tekutiny sú aj v polievkach, v ovocí a zelenine. Vyhýbať by sme sa mali nadmernému pitiu alkoholu. U Slovákov a Čechov nadmerné pitie piva v lete zaťažuje organizmus, a taktiež sa tam nachádzajú tekuté kalórie. Neodporúča sa ani pitie veľmi studených nápojov s veľkým množstvom ľadu, je lepšie piť tekutiny izbovej teploty. Alkohol a káva sú zároveň diuretické – zvyšujú produkciu moču, a preto musíme dopĺňať aj vodu.

Otázne je to s pitím teplých alebo studených nápojov v lete. Zatiaľ čo studené nápoje nás ochladia okamžite, telo môže začať produkovať po čase viac tepla. Teplé nápoje nám pomáhajú s potením, čo je jeden z ochladzujúcich mechanizmov nášho tela. Takto napríklad pijú teplý čaj v Maroku na púšti, sama som to zažila, keď som bola v berberskej dedinke.

 

Aké sú varovné signály dehydratácie, ktoré by sme nemali prehliadnuť?

Medzi príznaky dehydratácie patrí suchý jazyk a sucho v ústach. Tak sme vždy diagnostikovali u ľudí pri príjme do nemocnice, tiež znížený turgor kože, to znamená pomalý návrat kožnej riasy pri zatlačení. K príznakom tiež patrí zníženie močenia, tmavý moč, bolesti hlavy, závraty, nízky tlak, kolaps či malátnosť. K rizikovým skupinám patria seniori, deti, ľudia s horúčkou, hnačkou alebo zvracaním, ľudia, ktorí pracujú v exteriéri počas leta na priamom slnku, športovci pri dlhom športovaní počas tepla.

 

Má horúčava vplyv na vstrebávanie liekov alebo metabolizmus?

Áno, teplo môže mať vplyv na metabolizmus liekov najmä u starších ľudí, ktorí užívajú viacero liekov naraz. V lete pri teple vzniká v cievach vazodilatácia, čím je krvný obeh distribuovaný aj na periférii. Zároveň dehydratácia môže znížiť krvný objem a spomaliť vylučovanie liekov obličkami. Niektoré lieky, ako napríklad diuretiká, sú močopudné, čo by mohlo byť u starších ľudí problém, ak neprijímajú dostatok tekutín. Taktiež pri liekoch na vysoký krvný tlak treba dbať na hydratáciu, aby pri poklese objemu krvi neprichádzalo k hypotenzii – nízkemu tlaku krvi. Niektoré antidepresíva a antipsychotiká môžu ovplyvňovať pocit smädu. Teplo môže meniť rýchlosť metabolizmu pečene, a preto je dôležité dodržiavanie pitného režimu a aj ochladzovanie organizmu a zabránenie prehriatiu.

 

Čo odporúčate pacientom so srdcovocievnymi či tráviacimi ťažkosťami počas leta?

Počas leta, ak sú horúčavy, tak by sa pacienti so srdcovocievnymi ochoreniami mali zdržovať v tieni, neodporúča sa im kúpať v teplých termálnych vodách, aby pri vazodilatácii, rozširovaní ciev z tepla, nemal ich krvný obeh a srdce ešte väčšiu námahu pri pumpovaní. Najlepšie je nevychádzať na priame slnko od 11:00 – 15:00, dodržiavať pitný režim ako ochranu pred dehydratáciou a nerobiť v teple namáhavú prácu v exteriéri, napr. na záhrade. Pacienti s tráviacimi ťažkosťami by si mali dávať pozor na prejedanie sa na dovolenkách s all inclusive a keď vycestujú, tak si treba dávať pozor na hygienu v danej krajine, odporúča sa mať so sebou probiotiká.

 

Ako by mal vyzerať zdravý denný režim počas leta – pohyb, spánok, oddych?

Denný režim počas leta by sa mal začať zobudením, v lete sa nám lepšie vstáva skôr, ak to tak cítite môžete vstávať s východom slnka. Spať väčšinou chodíme tiež neskôr kvôli dlhšiemu svetlu, ale nezabúdajme, že náš spánok by mal trvať 6 – 8 hodín. Ak nemôžete spať kvôli vysokým horúčavám odporúča sa ochladiť vlažnou sprchou.

Šport sa odporúča buď v skorých ranných hodinách do 9:00, keď je ešte chladnejšie, alebo potom neskoro večer po 19:00, keď už nie je priame slnko. Je potrebné viac dbať na pitný režim pri intenzívnom potení.

V krajinách ako je Španielsko, Grécko a Taliansko poznajú poobednú siestu, kedy sa obchody aj reštaurácie zatvárajú. Tu niečo také nemáme, ale v týchto spomenutých krajinách na to išli logicky, pretože v takom teple by sa nemalo pracovať a viac oddychovať. Ak potrebujete v lete oddych v podobe dovolenky, tak si ju doprajte, trávte čas s rodinou a dovoľte si oddychovať bez výčitiek.

 

Ktoré letné zvyky môžu byť rizikové pre zdravie, napríklad grilovanie alebo časté konzumovanie zmrzliny?

Pozor si musíme dávať pri grilovačkách, či je mäso dostatočne spracované, aby sme ho nejedli surové alebo aj zle spracované surové vajcia (tiramisu, majonézy, zmrzlina ak sú zle skladované), je zvýšené riziko salmonely, ktorá spôsobuje hnačky, zvracanie a horúčku.

Čitateľov takisto asi zaujíma, či je grilovanie nezdravé. Grilovanie, ak sa praktizuje občas, tak nie je škodlivé. Ak však človek griluje v lete príliš často, má to aj svoje nežiadúce účinky, a to je prílišná a častá konzumácia mäsa – spracovaných klobás a červeného mäsa. Problém nastáva ak jedlo priveľmi prepaľujeme a vznikajú tak polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré pri dlhodobom a častom konzumovaní môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny.

Takže neprepaľovať jedlo, aby nevznikali „čierne krusty“, grilovanie na elektrickom alebo plynovom grile môže byť o trochu zdravšie než grilovanie s drevom a uhlím, mäso môžete zameniť občas za grilovanú zeleninu, tofu alebo aspoň rybu, z mäsa je zdravšie kuracie mäso v domácej vyrobenej marináde.

 

Čo by ste odkázali pacientom ohľadom prevencie počas horúcich dní?

Dôležité je natieranie sa opaľovacím krémom ako ochrana proti UV žiareniu zo slnka, chráni nás tak pred rakovinou kože. Veľa ľudí, keď ide pracovať do záhrady, tak sa stále nenatiera a spolieha na prirodzené opálenie, avšak, opaľovací krém nie je len o opálení tela, ale o ochrane pred melanómovými a nemelanovými kožnými nádormi. Nebojte sa kľudne si dávať spf 50, žiarenie prechádza aj cez oblaky, keď je zamračené a nezabúdajte sa natrieť aj viackrát za deň a nešetrite na množstve.

Takisto nezabúdajte na okuliare s UV filtrom, dlhodobé vystavovanie sa slnku môže poškodiť sietnicu. Pokrývka hlavy nie je len módny doplnok, ale veľmi dôležitá časť. Pomáha predchádzať úpalu, chráni vlasy a aj celú tvár pred UV žiarením. Striedanie slnka a tieňa a dostatočný režim Vás uchráni pred nepríjemným úpalom. Ak používate klimatizáciu, mala by byť nastavená maximálne o 6 °C oproti teplote vonku.

 

 

Späť