Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

V skalickej nemocnici sa počas prvého polroka 2023 narodilo viac ako 300 detí

18.7.2023

Pôrodnica Fakultnej nemocnice AGEL Skalica sa aj tento rok teší obľúbenosti rodičiek nielen zo Skalice a okolia, ale aj napríklad z Bratislavy a dokonca aj z Čiech. Popularita sa odrazila aj na počte doteraz narodených bábätiek tohto roka, ktorých bolo 327.

Budúce mamičky, ktoré sa rozhodli rodiť v skalickej nemocnici si pochvaľujú najmä odborný a ľudský prístup lekárov, sestier i pôrodných asistentiek a tiež pôrod v zrekonštruovaných pôrodných boxoch. „Keďže pôrodov bolo spolu 325 a počet narodených detí je 327, je jasné, že sa v našej nemocnici v prvom polroku 2023 narodili aj dvoje dvojičky. Celkovo sme tu privítali  165 dievčat a 162 chlapcov,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Peter Budinský. „V našej pôrodnici dbáme na to,  aby pôrod prebiehal čo najprirodzenejšie, pretože prirodzený pôrod bez nutnosti zasahovania do jeho priebehu je najbezpečnejší pre matku aj dieťa. Personál venuje pozornosť psychologickej podpore rodičky nielen počas samotného pôrodu, ale aj prípravy naň,” dodal primár Budinský.

Čo sa týka mien, aj u dievčat aj u chlapcov prevládali tradičné slovenské mená. „Najčastejšie z chlapčenských boli Tomáš, Matej, a Jakub a z dievčenských Zuzka, Viktória či Agáta,“ hovorí vedúca sestra neonatologického oddelenia skalickej nemocnice Mgr. Mária Srholcová. „Avšak, mali sme aj pár netradičných mien, ktoré nám všetkým zarezonovali v pamäti. Z chlapčenských môžem spomenúť Frederika Liama, Rafaela či chlapčeka s menom Luca. Z dievčenských napríklad Samara Amália, Božidara, Letícia či Lada,“ dodáva Mária Srholcová.

Ako naznačujte doterajší trend, skalická nemocnica hravo splní podmienky kategorizácie svojho zariadenia v zmysle Optimalizácie siete nemocníc.

Späť