Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Novorodencom skalickej nemocnice pomáhajú darované háčkované chobotničky

13.4.2023

Háčkované chobotničky sa stávajú čoraz obľúbenejším darčekom pre novorodencov. Ide o ručne vyrobené hračky, ktoré sú nielen mäkké a príjemné na dotyk, ale aj bezpečné pre najmenších. Ich hlavnou výhodou je, že pripomínajú pupočníkovú šnúru a novorodencom pomáhajú zvládať nové prostredie. Majú množstvo tenkých a mäkkých chňapiek, ktoré sú pre deti ľahko uchopiteľné a pomáhajú pri rozvoji ich motoriky. Pre novorodencov Fakultnej nemocnice AGEL ich háčkuje pani Eva Fedorová (74), ktorá už darovala 2 605 chobotničiek.

Projekt chobotničiek má pôvod v Dánsku a dnes už poznáme publikované výsledky ich pozitívneho vplyvu na predčasne narodené deti. Bábätká s chobotničkami v postieľkach majú pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchajú a majú väčšiu hladinu kyslíka v krvi. Pani Eva sa k nim dostala v skalickom klube dôchodcov v roku 2018. Zo začiatku bolo zapojených viacero žien, avšak postupom času ostala už iba ona. „Prvé chobotničky mi trvalo vyrobiť aj 3,5 hodiny, postupom času som však získala zručnosť a dnes mi výroba jednej trvá približne dve hodiny,“ hovorí Eva Fedorová, ktorá každý mesiac prinesie na neonatologické oddelenie približne 55 hračiek.

„Návod na prípravu sme mali a háčkoval sa na 80 očiek, avšak boli príliš veľké. Preto sme ich začali háčkovať na 60 očiek. Aby boli chobotničky ešte milšie na pohľad, pridala som im aj klobúčik,“ vysvetľuje pani Eva, ktorá túto peknú aktivitu robí pre radosť mamičiek aj detí. „Dodnes stretávam mamičky aj s väčšími deťmi, ktoré ich nosia so sebou ako obľúbenú hračku. Na druhej strane, už aj ja mám svoje roky a touto činnosťou si aj ja trénujem mobilitu rúk,“ dodáva pani Eva, ktorá tiež 20 rokov pracovala na internom oddelení skalickej nemocnice. Chobotničky majú obrovský úspech aj u rodičov. Aj pani Eva si na svoju adresu v časopise prečítala príbeh spokojného otecka, ktorý ostal milo prekvapený, keď si prišiel po dieťatko do pôrodnice a dostal hneď aj svoju prvú hračku. „Chceme sa veľmi pekne poďakovať pani Evke, ktorá už šesť rokov robí radosť rodičkám a zároveň pomáha novorodencom. Všetci oceňujeme najmä ručnú výrobu a lásku, ktorú dáva do každej jednej chobotničky a robí z nej unikát,“ skonštatovala Mgr. Mária Srholcová, vedúca sestra neonatologikého oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica.

Všetky chobotničky musia byť zo 100 %-nej bavlny, ktorá sa môže dezinfikovať. Ako náplň sa musí použiť iba duté vlákno a hračka nesmie obsahovať žiadne plastové, látkové ani iné ako bavlnené časti. Telo by malo byť veľké 6 až 8 centimetrov a chápadlá 14 až 16 cm.

Späť