Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

V skalickej nemocnici majú rodičky možnosť využiť bylinné náparky či balóniky na vyvolanie pôrodu

23.3.2023

Okrem kvalifikovaných pracovníkov a snahe o vytvorenie čo najpríjemnejšieho prostredia prináša pôrodnica Fakultnej nemocnice AGEL Skalica svojim pacientkam - budúcim mamičkám nové prístupy, ktoré pomáhajú tesne pred pôrodom, skracujú trvanie pôrodu, znižujú intenzitu pôrodných bolestí a zvyšujú šancu na úspešný vaginálny pôrod. Medzi novšie zavedené metódy patrí možnosť využitia vaginálnej náparky a mechanická dilatácia (roztiahnutie) pôrodných ciest - krčka maternice katétrom, ľudovo nazývaným „balónikom“.

Krčok maternice je uzavretý svalový kanál, ktorý chráni vnútorné orgány pred infekciami a zápalom a „drží” dieťatko počas tehotenstva vo vnútri maternice. Počas normálne prebiehajúceho tehotenstva a pôrodu sa postupne skracuje a pôrodné cesty sa prirodzene pripravujú na pôrod. Niekedy sa však stane, že krčok maternice je príliš pevný a dlhý, alebo tehotnosť trvá príliš dlho. Vtedy prichádzajú na rad rôzne metódy, ako urýchliť jeho „zrenie”. V súčasnosti má každý pôrodník k dispozícii niekoľko liekov, ktoré mu umožňujú proces zrenia krčka maternice urýchliť. Najprirodzenejšia je samozrejme taká príprava krčka maternice, pri ktorej asistuje organizmus rodičky bez nutnosti medikamentózneho zásahu, teda bez použitia liekov na vyvolanie pôrodu. „Najviac sa k spontánnej, teda prirodzenej príprave a skracovaniu krčka maternice približuje jeho mechanické roztiahnutie,” vysvetľuje zástupkyňa primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Sandra Štiftner-Rusnáková. „Na našom pracovisku používame na tento účel špeciálny katéter – „balónik”. Existujú rôzne typy katétrov používaných na otvorenie krčka maternice. Použitie konkrétneho typu balónika závisí od potrieb a preferencií konkrétneho pracoviska alebo pôrodníka,“ dodáva MUDr. Štiftner-Rusnáková. Zavedenie a použitie katétra-balónika na otvorenie krčka maternice je vždy predmetom dohody medzi rodičkou a lekárom. Na pôrodníkovi je zhodnotenie prínosu a rizika pre pacientku a každá pacientka je zároveň dôkladne poučená o priebehu zavádzania katétra a o jeho očakávanom prínose. „Vzhľadom na naše skúsenosti odporúčame v indikovaných prípadoch na našom pracovisku zavedenie katétra ako metódu prvej voľby. Mechanická príprava krčka maternice je bezbolestná a v niektorých prípadoch už samotné zavedenie katétra vyvolá nástup pôrodnej činnosti a pôrod samotný. Vo väčšine prípadov je táto metóda súčasťou indukcie - vyvolania pôrodu. Tým, že krčok maternice mechanicky pred pôrodom „roztiahneme”, pôrod trvá kratšie a bolesti sú menej intenzívne. Katéter sa zavádza vaginálne a postupne sa zväčšuje jeho objem, aby svojim tlakom roztiahol a pripravil krčok maternice k pôrodu,“ pokračuje vo vysvetľovaní lekárka.

Ďalším benefitom, ktorý pre pacientky skalická pôrodnica ponúka sú bylinné náparky pred pôrodom. ,,Slúžia na uvoľnenie svalov panvového dna, zvlhčujú pôrodné cesty a napomáhajú aj k zmäkčeniu krčka maternice. Teplo, ktoré vzniká spolu s bylinnými výparmi pomáha znížiť bolesť v oblasti hrádze a zároveň pôsobí relaxačne. „Sú vhodné pre tehotné ženy, u ktorých je ukončený 38. týždeň tehotenstva a je možné ich využiť v prvej dobe pôrodnej,“ približuje vaginálne náparky MUDr. Štiftner-Rusnáková. Táto procedúra je tiež výborným spojením fytoterapie, termoterapie, hydroterapie a aromaterapie, čo má pre rodiace ženy blahodarný účinok. Aj takýmto spôsobom sa pôrodnica snaží uľahčiť ženám čas strávený pred pôrodom.

Späť