Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Valentín v skalickej nemocnici priniesol takmer 12 litrov krvi darovanej s láskou

15.2.2023

Vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica prišlo na sviatok sv. Valentína darovať krv spolu 30 darcov. Z darovania boli vyradení štyria darcovia a tak sa odbermi získalo 11,7 litrov. Z toho svoju lásku aj k darovaniu prišli osláviť aj dva páry. Tento výnimočný deň bol oslavou aj pre darkyňu z radov zamestnancov, ktorá absolvovala už 30. odber a získala tak Zlatú plaketu.

V sieti nemocníc spoločnosti AGEL sa odštartovala kampaň s názvom Krv darovaná s láskou. Jej cieľom je pritiahnuť k darovaniu čo najviac ľudí. „V zdravotníctve je krv neodmysliteľnou zložkou, bez ktorej by nebolo vykonaných množstvo operácií a záchrana pacientov by v niektorých prípadoch nebola možná. Je pre nás neustále potrebná a každá kvapka je obrovským prínosom,“ hovorí MUDr. Hana Černíková, lekárka hematológie a transfuziológie. Preto sa nesmierne tešíme každému jednému darcovi, ktorý môže v našej nemocnici darovať krv dvakrát v týždni, a to v pondelok a utorok,“ uzatvára lekárka. Skalická nemocnica preto investovala aj do prístrojového vybavenia odberného miesta. Novinkou na transfuziologickom oddelení sú štyri nové váhy. Ich zakúpením sa zároveň zvýšil počet odberných miest na štyri.

Venovať najvzácnejšiu tekutinu prišli aj dva zaľúbené páry. „Chodíme spolu, preto sme sa rozhodli spolu aj pomáhať iným. Na odbere sme takto vo dvojici už druhýkrát,“ hovorí Peter, ktorý prišiel spolu s partnerkou Zuzanou. O sviatku sv. Valentína príliš hovoril nechcel, tak sa môžeme iba domnievať, že Zuzku ešte čaká romantické prekvapenie.

Tento deň je výnimočný aj pre PhDr. Janu Valachovičovú, sestru poverenú vedením z ambulancie klinickej onkológie. Darovala krv už 30-krát, čím získala Zlatú Jánskeho plaketu. „Samozrejme, pri darovaní mi o zisk plakety nikdy nešlo. Som rada, že môžem pomôcť niekomu, kto to naozaj potrebuje. V neposlednom rada sú to pacienti v našej ambulancii. Stretávam ich každý pracovný deň a viem, že darovanie krvi je minimum, čo môžem pre nich urobiť,“ hovorí obetavá sestra.

Proces darovania krvi trvá asi hodinu. Začína minifyzikálnym vyšetrením. Nasledne poskytne  kompletnú anamnézu, nasleduje odber krvi a všetko sa končí odpočinkom. Samotný odber trvá zvyčajne približne 10 minút, všetko závidí od toho, ako je darca hydratovaný. Priemerný ľudský organizmus obsahuje asi 4 až 6 litrov krvi.

Späť