Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Skalická nemocnica zmodernizovala pavilón laboratórií. Výsledky vzoriek bude mať lekár aj pacient rýchlejšie

8.2.2023

Fakultná nemocnica AGEL Skalica sa kvalitou výrazne posunula v oblasti laboratórnych vyšetrení. Po rekonštrukcii sa mikrobiológia sťahuje do vynoveného pavilónu laboratórií /Pavilón R/ a zefektívňuje aj mikrobiologické činnosti. Výsledný efekt pre pacienta aj lekára je jednoznačný - rozbory vzoriek a ich výsledky budú rýchlejšie.

Laboratóriá skalickej nemocnice  ročne realizujú približne 2 110 000 rozborov vzoriek. Od 1. februára rozširujú  škálu svojich činností aj o bakteriologické vyšetrenia. Na oddelení klinickej mikrobiológie (OKM) sa vyšetrujú rôzne biologické vzorky ako krv, moč či výtery, v ktorých sa rôznymi metódami identifikujú pôvodcovia infekčných ochorení. Od februára tak priamo v Skalici bude možné realizovať opätovne aj bakteriologické rozbory. „Znamená to, že ambulantní lekári zo širokého okolia, predovšetkým zo skalického a senického regiónu budú mať možnosť využiť služby lokálneho laboratória. Výsledky rozborov budú k dispozícii väčšinou do 24 - 48 hodín v závislosti od druhu vyšetrenia, nálezu a následných doplnkových testov potrebných na identifikáciu patogéna ako aj stanovenie účinnosti antibiotických látok,“ približuje RNDr. Silvia Daviničová, vedúci laboratórny diagnostik oddelenia klinickej mikrobiológie Fakultnej nemocnice AGEL Skalica. „Verím, že naša práca bude aj naďalej prínosom pre skvalitnenie služieb v oblasti laboratórnej diagnostiky v našom regióne,“ dodáva Silvia Daviničová.

Výsledky budú doručované prostredníctvom zvozového auta v papierovej podobe a k dispozícii budú aj v elektronickej podobe. Služby sú plne hradené v zmysle zmlúv so zdravotnými poisťovňami. „Rekonštrukcia priestorov bývalého onkologického stacionára si vyžiadala investíciu 48-tisíc eur a bola realizovaná koncom roka 2022. Po úpravách sú tak v pavilóne R sústredené všetky nemocničné laboratóriá. Okrem oddelenia klinickej mikrobiológie aj oddelenie klinickej biochémie a hematológie, čo je prínos nielen pre pacientov, ale aj zamestnancov,“ hovorí MUDr. Daniel Vidovič, MPH, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť skalickej nemocnice. „Zároveň sa obnovuje úsek bakteriologických vyšetrení, čím sa zvýši dostupnosť týchto vyšetrení pre lekárov a pacientov v našom regióne,“ uzavrel Daniel Vidovič.

Príjem materiálu bude zabezpečený na OKM, 1. poschodie pavilónu R, a to počas pracovných dní od 7.00 – 15.00 hod. a v sobotu od 8.00 – 13. 00 hod. Ambulantní lekári môžu v prípade potreby kontaktovať priamo mikrobiologické laboratórium na telefónnom čísle 034/69 69 239 alebo 034/69 69 152, prípadne na mailovej adrese mikrobiologia@nsi.agel.sk.

Späť