Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

V skalickej pôrodnici sa v roku 2022 narodilo viac chlapcov ako dievčat

13.1.2023

Fakultná nemocnica AGEL Skalica v uplynulom roku pomohla na svet 716 bábätkám. Tak ako v roku 2021, aj v roku 2022 sa narodilo viac chlapcov ako dievčatiek.

V Skalickej pôrodnici sa v roku 2022 narodilo 716 detí, z toho 342 dievčat a 374 chlapcov. V troch prípadoch si rodičia domov odviezli dvojičky. Najmladšia rodička mala 16 rokov, najstaršia presne o 30 rokov viac. Podiel cisárskych rezov na celkovom počte pôrodov bol 29,5%, čo je menej ako celoslovenský priemer. Najčastejšími menami, ktoré bábätká dostávali, boli Jakub a Eliška.

,,Napriek pokračujúcej nepriaznivej epidemiologickej situácii (doznievajúca pandémia a sezónne virózy) sa snažíme dopriať našim rodičkám neobmedzenú prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode a v obmedzenom režime tiež možnosť návštev. Máme zrekonštruované pôrodné boxy a izby na oddelení. Ako bežný štandard ponúka skalická pôrodnica bonding, možnosť mať pri pôrode partnera či dulu a dotepanie pupočníka. Menší počet pôrodov nám umožňuje  vytvoriť komornejšie prostredie, v porovnaní s pôrodnicami s vyšším počtom pôrodov vo veľkých mestách. Čo je však najdôležitejšie, snažíme sa vyhovieť našim rodičkám v ich predstavách o pôrode a poskytnúť im čo najlepšiu starostlivosť a individuálny prístup,“ uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Peter Budinský.

Späť