Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Preventívna prehliadka u urológa zvyšuje šance na úplne vyliečenie karcinómu prostaty

8.11.2022

Každý rok je na Slovensku diagnostikovaných viac ako 2.000 nových prípadov rakoviny prostaty, pričom toto číslo každým rokom stúpa. Zároveň každý rok zomrie na toto ochorenie viac ako 500 mužov. Význam preventívnych prehliadok pre včasný záchyt a priaznivú prognózu liečby karcinómu prostaty zdôrazňujú aj urológovia vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica.

„Aby práve úmrtnosť na toto ochorenie bola čo najnižšia, je dôležité zachytiť ochorenie v čo najskoršom štádiu, kedy je šanca na úplne vyliečenie najvyššia. Aj preto sa v poslednej dobe zdôrazňuje význam preventívnych urologických prehliadok u mužov,“ uviedol primár urologického oddelenia skalickej nemocnice a vedúci lekár pre odbor urológia v spoločnosti AGEL MUDr. Ľubomír Uherčík, PhD. a zdôraznil, že cieľom preventívnej urologickej prehliadky u mužov je zníženie úmrtnosti na zhubný nádor prostaty u mužov a zároveň udržať kvalitu života v pridaných rokoch života.  

Zvýšené riziko diagnostikovania karcinómu prostaty je u mužov s pozitívnou rodinnou anamnézou, kedy bolo ochorenie prítomné u otca respektíve starého otca, rovnako aj so stúpajúcim vekom. Čo sa týka rizikových faktorov, vplyvu životného štýlu a prostredia na výskyt rakoviny prostaty, skúmali sa rôzne liečivá, látky, výživové doplnky. „V mnohých štúdiách bolo zistené napríklad zvýšené riziko vzniku karcinómu prostaty, prípadne zvýšené riziko úmrtia na karcinóm prostaty u ľudí so zápalovými ochoreniami čriev, u aktívnych fajčiarov, u ľudí pracujúcich v nočných službách, pri zvýšenom konzume alkoholu, ale paradoxne aj pri úplnej abstinencii, uviedol MUDr. Uherčík, podľa ktorého sa v niektorých štúdiách dokázal priaznivý vplyv slnečných lúčov na zníženie rizika vzniku karcinómu prostaty, ako priaznivé faktory vplyvu sa ukázali v štúdiách aj zvýšená frekvencia ejakulácie či obriezka. Napriek tomu momentálne nie sú odporúčané žiadne preventívne a výživové opatrenia na zníženie rizika vzniku rakoviny prostaty. 

Preventívna prehliadka je hradená zo zdravotného poistenia:
Všeobecná zdravotná poisťovňa – u mužov od 40. roku každé 3 roky
DÔVERA zdravotná poisťovňa – u mužov od 50. roku každé 3 roky 
Union zdravotná poisťovňa – u mužov od 40. roku každé 2 roky 

Muži nad 40 rokov, u ktorých sa v rodine (otec, syn alebo súrodenec) vyskytol prípad karcinómu prostaty, majú podľa hladiny onkomarkera PSA nárok na jednu preventívnu prehliadku u urológa:

  • raz za tri roky v prípade hladiny PSA< 1,0 ng/ml
  • raz za dva roky v prípade hladiny PSA < 1,1 ng/ml - 2,5 ng/ml
  • raz za rok v prípade hladiny PSA 2,6 ng/ml - 4,0 ng/ml

Preventívna prehliadka pozostáva z rozhovoru s mužom – tzv. odobranie anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia, vyšetrenia prostaty cez konečník, ultrazvukového vyšetrenia obličiek, močového mechúra a prostaty, odberu krvi a moču na vyšetrenie.

Po kolorektálnom karcinóme – nádore konečníka a hrubého čreva je rakovina prostaty celosvetovo druhé najčastejšie diagnostikované zhubné nádorové ochorenie u mužov. Slovensko sa zaraďuje medzi krajiny so strednými hodnotami incidencie (výskytu) tohto ochorenia, čo predstavuje zhruba 50 novo diagnostikovaných ochorení na 100 000 obyvateľov.

Späť