Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Jednodňovú chirurgiu preferujú skalickí gynekológovia vždy, keď je to možné

28.10.2022

Ročne je na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Fakultnej nemocnice AGEL Skalica vykonaných približne 550 až 600 výkonov jednodňovej chirurgie, plus laparoskopické operácie, ktoré poisťovňa k jednodňovej starostlivosti priraďuje. Výhodou mini-invazívnych zákrokov jednodňovej gynekologickej starostlivosti je okrem krátkeho zotrvania v nemocnici rýchla rekonvalescencia po zákroku, s čím súvisí aj rýchlejšie zaradenie ženy do pracovného procesu.

Do konca septembra vykonali na gynekologicko-pôrodníckom oddelení skalickej nemocnice 435 výkonov jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS), po ktorých pacientky odišli domov v deň výkonu. Pandémia jednodňovú zdravotnú starostlivosť ovplyvnila minimálne. „Po počiatočnej neistote a obmedzeniach v prvej vlne sa sprísnili pravidlá pre uskutočnenie výkonu v zmysle diagnostiky COVID-19, čo prinieslo viac komplikácií samotným pacientkam. Objemovo sme ale výrazný pokles nezaznamenali,“ uviedol k objemu výkonov jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS) v rámci gynekologickej starostlivosti primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Peter Budinský, podľa ktorého typ zákroku je pevne previazaný s diagnózou pacientky, ktorá určuje následný typ výkonu. Pacientka málokedy môže rozhodovať o tom, aký zákrok si vyberie.
V prípade plánovaných výkonov JZS je pacientka vybavená v priebehu 2 až 4 týždňov v závislosti od závažnosti základnej diagnózy a obsadenosti termínov. V prípade akútnych komplikácií typu krvácanie alebo potrat je zákrok uskutočnený buď okamžite, alebo v priebehu 2 až 3 dní od diagnostiky.

Najviac sú medzi zákrokmi JZS zastúpené hysteroskopické výkony a kyretáže. Hysteroskopia ako endoskopický výkon umožňuje nielen diagnostiku ťažkostí v oblasti dutiny maternice, ale aj ich operačné riešenie. „Najčastejšou indikáciou pre použitie hysteroskopie je polyp, zhrubnutá sliznica v maternici – hyperplázia a krvácanie,“ upresnil MUDr. Budinský.

Pacientka sa pred každým výkonom objedná v gynekologickej ambulancii (034 69 69 329, -297) na kontrolu telefonicky alebo osobne. Následne podstúpi v ambulancii vstupné vyšetrenie a zároveň, ak je indikovaná, objedná sa na zákrok. S tým súvisí poučenie pred výkonom a naplánovanie potrebných vyšetrení u anestéziológa a internistu. 

Späť