Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Mamografia – najúspešnejšia prevencia proti rakovine prsníka

10.10.2022

Ružová farba, ružový mesiac október. Každoročne nám pripomína jednu z najčastejších ochorení na rakovinu na Slovensku. Je to mesiac, kedy sa jednotlivci i organizácie snažia zvyšovať povedomie o rakovine prsníka. Tak, ako pri každej chorobe, je dôležitá včasná diagnostika. Ružový október preto ženám pripomína, že by nemali zabúdať na preventívne mamografické vyšetrenie, ktoré dokáže ochorenie odhaliť včas tak, aby ho bolo možné úspešne liečiť.

Mamografické vyšetrenie ženy odrádza najmä obavou z bolesti a z vedľajších účinkov mamografického vyšetrenia. Ak sa však robí v čase od 1. dňa menštruácie do 10. až 11. dňa menštruačného cyklu, nie je také nepríjemné. V období pred menštruáciou sú totiž prsia citlivejšie a niekedy aj opuchnuté, preto môže byť aj vyšetrenie bolestivejšie. Odborníčka vyvracia aj fámy o tom, že by mamografické vyšetrenie mohlo u pacientky vyvolať ďalšie ochorenie. „Zatiaľ sa nepotvrdilo kompresiou vyvolané rakovinové ochorenie prsníka, to iste platí aj o dávke žiarenia,“ vysvetľuje lekárka Rádiologického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Zuzana Grebáčová. Pri bežnej mamografii nie je vaše telo vystavené takému veľkému množstvu žiarenia, aby mohol vzniknúť mamografiou indukovaný karcinóm. Výhoda odhalenia aj malého nádoru teda zďaleka prevyšuje možné riziká. „Pri extrémne citlivých prsníkoch alebo po viacerých predchádzajúcich vyšetreniach s rtg žiarením na oblasť hrudníka odporúčam konzultáciu  s lekárom - rádiológom a mamológom, ktorí sú preškolení v oblasti radiačnej ochrany. Pacientkam poskytnú odpovede na otázky týkajúce sa dávok žiarenia pri jednotlivých vyšetreniach a úrovne možného diskomfortu počas vyšetrenia,“ dodala Grebačová. Ďalšie obavy často majú aj ženy s umelými prsnými implantátmi. Boja sa, že im po mamografii prsník priveľmi stlačia a dôjde k prasknutiu implantátu. Tieto obavy sú však neopodstatnené a mamografia je úplne bezpečná.

Cieľom mamografie je včasný záchyt počiatočných foriem karcinómu, takisto predrakovinových štádií, ktoré možno úspešne liečiť. To sa v najvyššej miere darí práve mamografickému vyšetreniu. Ultrazvuk ani magnetická rezonancia prsníkov toto vyšetrenie nenahrádzajú, sú len doplnením. Mamografické vyšetrenie by mali ženy absolvovať raz za dva roky. „Výnimku tvoria rizikové pacientky, kontrolné vyšetrenia alebo pacientky s akútnym problémom. Posledným spomenutým poskytujeme vyšetrenie do niekoľkých dní,“ približuje lekárka. Vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica mesačne vykonajú približne 270 mamografických vyšetrení. Momentálne nemocnica zavádza kroky k navýšeniu na 400 mesačne a skráteniu čakacej doby. Výsledky má pacientka k dispozícii ešte v ten deň, spravidla od niekoľko minút až do dvoch hodín. V nepredvídateľných situáciách sú výsledky do dvoch týždňov odosielané gynekológovi.

 

Ako vyzerá samotné vyšetrenie?

Skríningové vyšetrenie sa vykonáva sa na Rádiologickom oddelení ženám od  40 - 75 rokov každé dva roky na základe odporúčania gynekológa, rizikovým pacientkam raz za rok.Diagnostická mamografia sa vykonáva aj mimo tohoto obdobia a vekového rozpätia podľa odporučenia indikujúceho lekára.

Vyšetrenie krok za krokom:

  • Pred vyšetrením neaplikovať kozmetiku na oblasť hrudníka a prsníkov,
  • registrácia pri okienku, vyplnenie dotazníka, stanovenie rizikovosti pacientky a uvedenie eventuálnych problémov s prsníkmi,
  • prezlečenie v kabínke a samotné mamografické vyšetrenie, ktoré vykonáva rádiologická technička. Pri sploštení pacientka pociťuje tlak, ktorý však trvá iba približne 10 sekúnd. Následne sa kvôli bočnému pohľadu na prsník snímkovanie zopakuje v inej polohe,
  • rovnakým spôsobom sa zröntgenuje aj druhý prsník,
  • technička skontroluje röntgenové snímky, či nie je potrebné ich opakovať,
  • lekár - rádiológ zhodnotí snímky a napíše popis. V určitom percente sa dopĺňa sonografické vyšetrenie.

Pacientky sa môžu objednať na tel. čísle: 034/69 69 209 v čase od 13.00 - 14.30 hod. počas pracovných dní.

Späť