Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Prejavujte trpezlivosť svojim deťom a učte ich chrániť svoj život a zdravie

18.8.2022

V Chirurgickej ambulancii Urgentného príjmu skalickej nemocnice počas leta týždenne ošetrujú 10 až 20 detí s úrazom. Najčastejšie ide o úrazy horných, dolných končatín a hlavy. Mnohým by sa dalo predísť väčšou opatrnosťou pri skákaní na trampolíne, pri jazde na kolobežke, bicykli a dôslednejším dohliadaním rodičov na svoje deti. Najčastejšou príčinou hospitalizácií detí počas leta boli úrazy hlavy, s odsledovaním detských pacientov na 24 hodín. Žiadne na urgentnom príjme ošetrené poranenie počas leta nemalo pre dieťa fatálne následky.

Tohtoročná situácia s pandémiou COVID-19 s uvoľnenými opatreniami ešte zvýšila počet úrazov detí v porovnaní s rokmi 2020 a 2021. Štatisticky sú tohtoročné čísla na úrovni s tzv. predcovidovej doby. V skalickej nemocnici počas letných prázdnin najčastejšie zdravotníci ošetrovali u detí úrazy rúk, nôh a hlavy. „Úrazy horných končatín tvorili viac ako 50% všetkých úrazov, úrazy v oblasti dolných končatín cca 22% a úrazy hlavy cca 20%,“ uviedol k úrazom detí vedúci lekár Urgentného príjmu Fakultnej nemocnice AGEL Skalica chirurg Ivan Slovianyn s tým, že najčastejším úrazom je zlomenina v oblasti zápästia, nasledujú rôznorodé pomliaždenia a podvrtnutia rúk a zápästia, tiež podvrtnutý členok. Veľmi často sú ošetrované úrazy hlavy, našťastie ide väčšinou o ľahký stupeň poranenia.
Väčšina úrazov súvisí so zvýšenou pohybovou aktivitou detí v letných mesiacoch. Úrazy následkom pádu na trampolíne tvoria takmer 30% všetkých úrazov. „Dospelejšie deti sa chránia pri páde, preto častejšie dopadajú na ruky, a preto ja tak veľa úrazov horných končatín,“ upresnil vedúci lekár urgentu a doplnil, že trochu odlišné sú úrazy u detí do 3 rokov, u ktorých prevažuje úraz hlavy po páde.
Častejšie prichádzajú s poranením do nemocnice chlapci ako dievčatá (3:2), najrizikovejším prostredím je ihrisko (25%), či už verejné alebo domáce, tiež chodníky a komunikácie, keďže práve tam dochádza najčastejšie k pádu z kolobežky a bicykla (14%).

„Detstvo je čas na hranie a skúmanie, preto nie je správne obmedzovať deti v pohybe. Ale my dospelí máme dbať na to, aby tieto aktivity boli čo najbezpečnejšie. Prejavujte deťom svoju trpezlivosť a učte ich chrániť svoj život a zdravie,“ naznačuje svoje očakávania smerom k dospelým Slovianyn a doplňuje: „Úrazy u detí najčastejšie vznikajú nedostatočnou pozornosťou dospelých a nedodržiavaním bezpečnostných opatrení. Pri športovaní treba preto používať ochranné prilby a chrániče kolien, lakťov či zápästia. A samozrejme treba dbať na to, aby deti boli viac času pod dohľadom dospelých. Poučiť deti o bezpečnostných pravidlách a možných následkoch pri ich nedodržaní je na mieste, ale netreba deti strašiť.“

Späť