Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Fakultná nemocnica AGEL Skalica modernizuje priestory pre darovanie krvi

14.6.2022

Krv, ktorá zachraňuje životy pacientov v nemocniciach, začína svoju cestu u darcov. Darovanie krvi je stále aktuálne, a kým nebude možné životodarnú tekutinu vyrobiť, dôvod pre dobrovoľné darcovstvo nezanikne. U darcov vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica dlhodobo pretrváva záujem o bezodplatné darcovstvo krvi. Vďaka nesebeckému prístupu darcov sa podarilo od začiatku roku 2022 odobrať v skalickej nemocnici pri 993 odberoch až 447 litrov krvi. Po dobu posledného mesiaca prebieha modernizácia odberovej miestnosti na Transfuziologickom oddelení nemocnice a darovanie krvi sa realizuje aj v týchto dňoch a počas nasledujúcich týždňov v provizórnych podmienkach.

Vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica sa na nezáujem o darovanie krvi nesťažujú, práve naopak, aj počas pandémie sa darcovia objednávali vo veľkom. Odbery dobrovoľných darcov krvi sa v skalickej nemocnici realizujú dva dni v týždni, vždy v pondelok a v utorok dopoludnia. Pri chýbajúcej zásobe určitej krvnej skupiny sa osvedčilo darovanie krvi na základe telefonickej výzvy, kedy darcovia ochotne vypomôžu s doplnením tej-ktorej chýbajúcej krvnej skupiny. „Odberová miestnosť Transfuziologického oddelenia je momentálne v procese modernizácie. Cieľom obnovy je nielen modernizácia prostredia a vybavenia, ale aj navýšenie kapacity odberov,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice AGEL Skalica Ing. Marián Juruš s tým, že plánované je navýšenie z pôvodných troch lôžok na 6 odberných kresiel.“

Počas pandémie boli odbery krvi regulované a preto sa darcovia na odbery krvi prihlasovali telefonicky. To už je minulosťou, na odbery sa v skalickej nemocnici aktuálne netreba objednávať. Dobrovoľní darcovia prichádzajú v pondelky a utorky od včasných ranných hodín na transfuziologické pracovisko, kde po kontrolnom vyšetrení zdravotného stavu a odbere vzorky krvi môžu absolvovať odber. „Predpokladáme, že rekonštrukčné práce na odberovej miestnosti budú ukončené do letných prázdnin. Dovtedy očakávame aj dodávku potrebného vybavenia,“ naznačil harmonogram prebiehajúcich prác v projekte obnovy odberového centra riaditeľ s tým, že si veľmi váži, že darcovia sú ochotní prísť darovať krv aj v týchto neštandardných podmienkach.

Späť