Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Vitamín D – obyčajný vitamín alebo dôležitý hormón?

28.4.2022

Vitamín D je dôležitý pre zdravý vývoj kostí a chrupu u detí. U dospelých a seniorov sa jeho nedostatok spája najmä s problematikou osteoporózy. Je preukázaný vplyv D vitamínu na imunitný systém, svalové a nervové funkcie, tiež ochranné účinky pri zápaloch a infekciách, ako aj preventívne účinky pri takých vážnych civilizačných ochoreniach, ako sú napr. nádorové ochorenia, cukrovka, autoimunitné ochorenia, depresie alebo demencie. Svoju dôležitú úlohu preukázal vitamín D aj počas aktuálnej pandémie - v podpornej liečbe a prevencii ochorenia COVID-19. Na otázky týkajúce sa úlohy vitamínu D v organizme v rozhovore odpovedala vedúca laboratórna diagnostička oddelenia klinickej biochémie a hematológie Fakultnej nemocnice AGEL Skalica RNDr. Alžbeta Hunáková, PhD.

Čo je vlastne vitamín D?

Názov vitamín je skôr historický či tradičný. V skutočnosti svojou biologickou podstatou a funkciou patrí vitamín D skôr k steroidným hormónom ako k vitamínom. Prohormón, resp. provitamín sa nazýva cholekalciferol,  z ktorého biochemickou modifikáciou v pečeni a v obličkách vzniká biologicky účinná forma vitamínu D nazývaná kalcitriol.

Aké má vitamín D účinky v organizme?

Vitamín D sa spolu s ďalšími hormónmi zúčastňuje regulácie metabolizmu vápnika a fosforu v organizme. Stimuluje vstrebávanie týchto minerálov v čreve.  Ako každý hormón aj vitamín D má dôležité modulačné účinky v organizme. Ukázalo sa, že má vplyv na približne 2000 génov v organizme. Takýmto spôsobom môže posilňovať imunitný systém alebo podieľať sa na kontrole delenia rakovinových buniek. Je tiež účinný pri liečbe niektorých kožných ochorení – stimuluje rast a rozvoj buniek pokožky. Pozitívne vplýva na centrálny nervový systém. Počas tehotenstva zabezpečuje správny vývoj kostry plodu, v období dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka, v puberte sa podieľa na správnom vývoji celého organizmu, v dospelosti na dobrej kondícii kostí a chrupu. Ukázalo sa, že môže  zlepšiť glukózovú toleranciu u diabetikov a znížiť riziko rozvoja cukrovky.

Akú úlohu zohráva vitamín D počas pandémie COVID 19?

Niektoré štúdie v súvislosti s ochorením COVID-19 poukázali na schopnosť vitamínu D podieľať sa na inhibícií replikácie vírusu, potláčať nadmernú zápalovú reakciu a naopak zvyšovať prirodzenú aj získanú imunitnú odpoveď. Ukázalo sa, že ľudia užívajúci vitamín D boli odolnejší voči nákaze – menej často ochoreli, mali ľahší priebeh ochorenia a rýchlejšie sa uzdravili. Naopak, pacienti s nízkou koncentráciou vitamínu D boli na ochorenie náchylnejší a častejšie sa u nich vyskytoval ťažší priebeh ochorenia.

Máme ho v organizme dostatok?

Žiaľ nie. Takmer všetci máme hladinu vitamínu D zníženú. Nedostatok vitamínu D v ľudskej populácii sa považuje za civilizačnú celosvetovú „epidémiu“. Dnes sa pripúšťa, že jeho nedostatok je významným rizikovým faktorom zvýšeného výskytu mnohých zákerných systémových a chronických ochorení.

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D v organizme?

Mierny nedostatok nemusíme vnímať vôbec. Závažnejší deficit sa môže prejaviť slabosťou,  smädom, nechutenstvom, častejším močením, podráždenosťou a poruchami spánku. Pri dlhodobom deficite sa môže rozvinúť rachitída, osteoporóza, vypadávanie zubov,  zhorší sa stav imunitného systému.

Aká je normálna hladina vitamínu D v organizme?

Za normálne hladiny sa považuje koncentrácia vitamínu D v krvi nad 75 nmol/l. Má sa za to, že významné ochranné účinky sa prejavujú až v hladinách nad 100 nmol/l. Hladina nad 250 nmol/l sa považuje za rizikovú s možnými nepriaznivými účinkami na organizmus, niekedy popisovanú aj ako intoxikáciu vitamínom D.

Sú obavy z predávkovania vitamínom D opodstatnené?

Prirodzeným získavaním vitamínu D je riziko minimálne – žiadne pri opaľovaní a ojedinelé  pri vysokom príjme stravy bohatej na vitamín D. Najčastejšie môže k intoxikácii dôjsť pri nadmernom užívaní farmakologických prípravkov s obsahom vitamínu D. Toxikóza sa neskôr prejaví vápenatením stien ciev a mäkkých tkanív srdca, pľúc a obličiek s ich následným poškodením.

Čím je spôsobený veľmi rozšírený nedostatok vitamínu D v populácii?

Životným štýlom. Predovšetkým trávime veľmi málo času vonku na slnku  a keď už vonku sme, chránime sa pred slnečnými lúčmi kozmetikou s vysokými UV faktormi. Konzumujeme málo rýb, ktoré sú najbohatším zdrojom vitamínu D. Na metabolizme vitamínu D sa zúčastňuje približne 200 génov – výskyt genetických porúch môže tiež zohrávať dôležitú úlohu pri takto rozšírenom deficite v populácii. Nedostatkom vitamínu D často trpia aj ľudia s poruchami pečene a obličiek, pretože tieto orgány sa zúčastňujú premeny provitamínu na biologicky aktívny vitamín D. Deficitom často trpia tiež diabetici, rekonvalescenti, seniori, obézni ľudia a ľudia s poruchami imunity. Nedostatok u detí a tehotných žien je sčasti spôsobený zvýšenými nárokmi organizmu na vitamín D v tomto období. U obéznych ľudí môže byť vitamín D nadmerne ukladaný do tuku a v krvi v dostupnej forme ho môže byť paradoxne nedostatok aj pri jeho dostatočnom príjme.

Aké sú prirodzené zdroje vitamínu D?

Najprirodzenejším a zároveň najefektívnejším zdrojom je slnečné žiarenie. Slnenie – expozícia kože slnečným lúčom typu UVB je jediný spôsob, ako získať vitamín D z vnútorných zdrojov organizmu syntézou de novo, ktorá prebieha priamo v koži. Alternatívnym zdrojom je potrava. K najvýdatnejším a najzdravším potravinovým zdrojom patria ryby. Najviac vitamínu D obsahuje treščia pečeň, rybí olej, sardinky, lososy a slede. Menej zdravšou alternatívou kvôli vysokému obsahu nezdravých  tukov je  vaječný žĺtok, živočíšna pečeň,  mlieko a maslo.

Ako sa slniť, aby sme mali dostatok vitamínu D a zároveň nám slnko neublížilo?

Prirodzený 10 až 20 minútový denný pobyt na slnku bez ochrannej kozmetiky s faktormi vyššími ako 8 (najlepšie bez faktorov) zabezpečí dostatok vitamínu D. Takýto pobyt na slnku je bezpečný a po rozumnej expozícii sa po zbytok dňa môžeme už chrániť opaľovacími prípravkami s faktormi podľa druhu našej pokožky. Odhaduje sa, že 15-30 minútové vystavenie celého povrchu tela intenzívnemu slnečnému žiareniu vytvorí zásobu vitamínu D až na 20 dní. Kvôli získaniu vitamínu D nemusíme riskovať poškodenie kože počas obeda, kedy je slnečné žiarenie najintenzívnejšie. Získať dostatok vitamínu D slnením vôbec neznamená sa spáliť alebo opáliť do bronzova. Stačí sa slniečku na chvíľu „ukázať“ a dopriať si každý deň krátky a zdravý slnečný kúpeľ na čerstvom vzduchu.

Ak sa nechceme alebo nemôžme slniť, dokážeme dostatok vitamínu D získať iba z potravy?

Obyčajne nie. V takomto prípade je vhodné ho dopĺňať aj substitučne pomocou farmaceutických prípravkov.

Je dostatočný pobyt na slnku a správna strava zárukou, že bude hladina vitamínu D v organizme dostatočná?

Áno je, pokiaľ je človek zdravý, dobre mu funguje pečeň, obličky, nie je obézny a nemá genetickú poruchu niektorého dôležitého génu metabolizmu vitamínu D.

Môžeme sa vitamínom D predávkovať?

Užívanie prípravkov s obsahom vitamínu D je vhodné najmä v zimnom období, keď si ho nedokážeme doplniť dostatočne slnením. Voľný trh ponúka množstvo rôznych preparátov vitamínu D v rôznych formách – tablety, kapsuly, kvapky, sprej. Existuje množstvo aj iných výživových doplnkov, ktoré vitamín D tiež obsahujú, preto treba dávať pozor na ich kombinovanie. Pri užívaní prípravkov je vždy vhodné a určite aj múdre a bezpečné kontrolovať jeho hladinu v krvi, aby sme sa vyhli rizikám, ktoré môžu nastať pri predávkovaní vitamínom D.

Ako sa dá hladina vitamínu D kontrolovať?

Jednoduchým vyšetrením jeho hladiny v krvi v laboratóriu.

Mal by každý z nás vedieť, akú má hladinu vitamínu D v krvi?

Určite by to bolo užitočné a prospešné nášmu zdraviu a nemožno tým nič pokaziť. Naopak, možno predísť mnohým zdravotným neduhom alebo zlepšiť tie, ktoré už máme a môžu súvisieť práve s deficitom vitamínu D.

Potrebujem na vyšetrenie v laboratóriu odporúčanie lekára?

Hladinu vitamínu D v krvi môže dať vyšetriť lekár v odôvodnených prípadoch, ale môže si ju dať každý vyšetriť aj na vlastnú žiadosť ako samoplatca. Laboratórium oddelenia klinickej biochémie a hematológie má svoje odberové miesto a zdravotnú sestru. Odber je možný v čase od 7:00 do 14:00. Vyšetrenie je možné uhradiť priamo v laboratóriu, ktoré sa nachádza v pavilóne R na druhom poschodí.

Výsledok vyšetrenia obsahuje referenčné medze, teda interval, v akom by sa koncentrácia vitamínu D má správne pohybovať. Výsledok vyšetrenia môže byť prípadne prekonzultovaný s všeobecným lekárom.

Späť