Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Počet hospitalizácii pacientov s koronavírusom od minulého týždňa poklesol Infekčnejší variant nového koronavírusu omikron bol zaznamenaný u dvoch pacientov testovaných v Skalici

10.1.2022

Počet hospitalizácií pacientov s koronavírusovým ochorením vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica od minulého týždňa poklesol o viac ako 30%. Klesá aj počet pozitívne testovaných na COVID-19. Od tohto týždňa nemocnica posilňuje kapacity odberov na testovanie COVID-19. Zmena nastáva od 10. januára v režime antigénových odberov, ktoré sa v pondelky a piatky doobeda realizujú v budove hniezda záchrany. Prvé prípady zachyteného infekčnejšieho variantu nového koronavírusu omikron môžu situáciu v regióne zvrátiť.

„V tejto chvíli poskytujeme zdravotnú starostlivosť 26 COVID-19 pozitívnym pacientom, z uvedeného počtu vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie len jedna osoba. Len niečo viac ako 15% hospitalizovaných pacientov s koronavírusom je preukázateľne očkovaných, u 20% sa údaj o vakcinácii ešte preveruje,“ uviedol riaditeľ skalickej nemocnice MUDr. Jakub Rybár s tým, že pozitívny test na ochorenie COVID-19 má v súčasnosti 11 zamestnancov.

V Skalici boli zachytené prvé dva prípady omikron variantu nového koronavírusu, v oboch prípadoch sa potvrdila cestovateľská anamnéza. „Ako potvrdzujú krajiny, kde je už nákaza rozšírená, nová mutácia omikron je nebezpečnejšia v tom, že pribúdajú hospitalizácie pacientov s nepľúcnou formou ochorenia. Ukazuje sa, že ochranou pred závažným priebehom infekcie je tretia dávka vakcíny,“ uviedol riaditeľ a dodal, že v dôsledku rýchlejšieho šírenia môže dôjsť k masívnejším výpadkom personálu.

Znovuotvorením odberovej jednotky v budove hniezda záchrany nemocnica od 10. januára posilňuje odbery na covid-19.  Antigénové testovanie sa v pondelky a piatky doobeda realizuje v budove hniezda záchrany, ostávajúce odbery v pracovných dňoch a cez víkendy sa stále robia v mobilnej odberovej jednotke (MOM) pri patológii a infektologickej ambulancii.

Vo vakcinačnom centre skalickej nemocnice bolo počas troch dní minulého týždňa podaných 476 dávok vakcíny od Pfizer/BioNTech proti ochoreniu COVID-19, z toho tretia dávka tvorila viac ako 70% podaní. Očkujú sa dospelí a deti vo veku od 12 rokov. Registrované osoby majú prednosť pred neregistrovanými.

Späť