Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

V skalickej nemocnici pomáhajú zlepšiť starostlivosť o dlhodobo chorých a bezvládnych v domácom prostredí

14.12.2021

Fakultná nemocnica AGEL Skalica sa zapojila do celoslovenského projektu na zlepšenie pripravenosti rodín na zabezpečenie starostlivosti o vážne a dlhodobo chorých. V rámci 7.ročníka verejno-prospešnej aktivity nemocnica získala 50 senior boxov, ktoré dostávajú dlhodobo ťažko chorí, bezvládni a na starostlivosť iných odkázaní pacienti pri prepúšťaní z nemocnice. Garantom a iniciátorom celého projektu je Ošetrovateľské centrum a Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom v Humennom, ktorý zastrešuje projekt aj organizačne. Práva vďaka nim môže skalická nemocnica podporiť zlepšenie kvality ošetrovateľskej starostlivosti v domácom prostredí.

Každý box má hodnotu 60 eur a obsahuje množstvo užitočných potrieb, vzoriek a darčekov. Priložená publikácia „Ako sa postarať o blízkeho“ obsahuje návody na starostlivosť o bezvládnych a ťažko chorých. Do unikátneho projektu sa zapojilo prvýkrát aj Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré do Senior boxov prispelo antigénovými testami a edukačným materiálom k očkovaniu.

Cieľovou skupinou tohto projektu sú pacienti, ktorí majú byť po hospitalizácii prepustení domov a nezvládajú starostlivosť o seba, resp. sú odkázaní na pomoc svojho okolia a blízkych. „Senior box môže v mnohom uľahčiť príbuzným túto starostlivosť. Nájdu v ňom praktické informácie, ako sa pripraviť na bežné komplikácie, kam sa obrátiť, keď si nevieme rady a celkovo pomáha zlepšiť kvalitu starostlivosti o odkázaných blízkych,“ uviedla námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica Mgr. Katarína Filípková a doplnila, že dôležitým aspektom tejto pomoci je psychická podpora pacientov a ich blízkych so zameraním na zmiernenie pocitov bezmocnosti, strachu a beznádeje.“

Späť