Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Skalická nemocnica ponúka expresné PCR vyšetrenie SARS-CoV-2 pozitivity Výsledok PCR testu je známy do 3 hodín

10.12.2021

Vďaka novému prístroju Fakultná nemocnica AGEL Skalica dokáže rýchlejšie testovať na prítomnosť koronavírusu. Výrazne urýchlená je PCR diagnostika infekcie vyvolanej SARS-CoV-2 vírusom vďaka novému analyzátoru CONVERGYS POC RT-PCR SYSTEM, ktorý umožňuje v časovom okne do 3 hodín zrealizovať vyšetrenie výteru z nosohltana, vyhodnotiť ho na prítomnosť SARS-CoV-2 a doručiť testovanému výsledky. Prístroj je primárne určený na zisťovanie pozitivity u akútnych stavov, ale zrýchlenú PCR diagnostiku teraz môžu využiť aj klienti bez odporúčania lekára - samoplatcovia. Rýchlosť, vysoká presnosť a bezpečnosť, to sú hlavné atribúty nových PCR analyzátorov.

Nemocnica získala dva nové prístroje na PCR diagnostiku ochorenia COVID-19, z ktorých jeden je určený práve na zrýchlené vyšetrenia. Ide o prístroj Convergys POC RT-PCR, z ktorého je možné získať jednoznačné a objektívne výsledky do 3 hodín pri vysokej bezpečnosti prístroja, zaručujúcej minimálne riziko kontaminácie. Nový plnoautomatizovaný systém diagnostiky minimalizuje čas prípravy vzorky a skracuje čas kontaktu s infekčným materiálom. Cena nového PCR analyzátora je 40 608 eur a nemocnica financovala nákup novej techniky (cena spolu 76 448 eur) z eurofondov, pričom podiel nemocnice na financovaní je 10 percent. Na rýchlu PCR diagnostiku covid ochorenia u akútnych stavov slúži aj skôr zakúpený prístroj Roche Cobas Liat získaný cez projekt Ministerstva zdravotníctva SR.

„Zrýchlenú PCR diagnostiku respiračného ochorenia vyvolaného koronavírusom SARS-COV-2 sme doteraz používali u akútnych stavov. Získanie nového prístroja s eurofondovým krytím nám umožňuje sprístupniť túto vysoko citlivú a špecifickú metódu aj širokej verejnosti," uviedol k novým diagnostickým možnostiam riaditeľ nemocnice MUDr. Jakub Rybár.“

Záujemcovia o expresné testovanie na COVID-19 novou PCR metódou sa nahlasujú cez rezervačný portál nemocnice (www.vysetrenia.agel.sk). Stačí si vybrať miesto a termín odberu, v našom prípade FN AGEL Skalica a správne vyplniť osobné a kontaktné údaje. Úhradu 109 eur za RT-PCR Express test na COVID-19 novou metódou klienti uhrádzajú online pri rezervácii vyšetrenia. Pre dosiahnutie objektívnych výsledkov vyšetrenia sa neodporúča minimálne dve hodiny pred samotným odberom jesť, piť, fajčiť, žuť žuvačku, používať kvapky do nosa alebo hrdla, umývať si zuby a používať prípravky pre ústnu hygienu. Odber z nosohltana je vykonávaný v MOM pri patológii. Výsledok vyšetrenia získajú klienti vo forme emailu v časovom intervale 2 až 3 hodín.

Späť