Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

V skalickej nemocnici platí oddnes zákaz návštev

13.9.2021

Okres Skalica je zaradený od 13. septembra do I. stupňa ostražitosti. Ochorenie COVID -19 postihuje aktuálne najmä mladšie vekové skupiny, ktoré šíria infekciu v domácom, ale aj v komunitnom prostredí. Z uvedeného dôvodu je potrebné, aby zamestnanci nemocnice aj pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica boli chránení pred zanesením infekcie COVID-19 do zdravotníckeho zaradenia. Preto sú návštevy sú vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica zakázané s platnosťou od pondelka 13. septembra. Do budov je možné vstupovať len s FFP2 respirátorom.

„Fakultná nemocnica AGEL Skalica k dnešnému dňu eviduje jedného pozitívneho pacienta. Ide o rodičku, ktorá minulý týždeň porodila, pôrod sa uskutočnil za dodržania všetkých protiepidemických opatrení. Zo zamestnancov nemocnice sú pozitívne testovaní štyria zdravotníci, z toho dvaja sú zaočkovaní proti covidu, všetci majú mierny priebeh ochorenia a jeden kolega je v karanténe. Nemocnica má reprofilizovaných 21 covidových lôžok,“ uviedol námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Daniel Vidovič, MPH. V posledných 2 týždňoch bola pozitivita na covid ochorenie zaznamená celkovo u 3 pacientov nemocnice, z toho dvaja boli preložení na Kliniku infektológie Fakultnej nemocnice v Trnave.

Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu, keďže okres Skalica je červeným okresom, v nemocnici platí zákaz návštev pacientov s výnimkou pacientov v terminálnom štádiu ochorenia. Prítomnosť sprevádzajúcej osoby rodičky pri pôrode nie zákazom obmedzená. Návštevy kňazov za účelom podania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim sú tiež povolené. U pacienta sa môže návšteva zdržať maximálne 15 minút. Do budov nemocnice sa vstupuje výhradne s FFP2 respirátorom. 

Testovanie pacientov a zamestnancov nemocnice sa riadi platným metodickým usmernením. Podľa tohto neočkovaní, resp. nekompletne očkovaní pacienti, ktorým je poskytovaná ambulantná starostlivosť, sa testujú antigénovým (ATG) testom na základe rozhodnutia príslušného lekára špecialistu. V prípade, že sú u nich prítomné príznaky, ktoré naznačujú prítomnosť ochorenia COVID -19, vykoná sa odber materiálu na PCR diagnostiku ochorenia. Výsledok PCR vyšetrenia u pacientov pred plánovanou hospitalizáciou nesmie byť starší ako 72 hodín. Akútne stavy pacientov sa testujú pri príjme ATG testom a následne PCR testom. Neočkovaní alebo nekompletne očkovaní zamestnanci sa testujú ATG testom každých 72 hodín.

Mobilné odberové miesto skalickej nemocnice (MOM) je otvorené v režime 7 dní v týždni, v pracovné dni  sa testuje od 7.00 hod. do 15.30 hod. s prestávkou na obed od 11.30 do 12.00 hod., cez víkendy je odberová jednotka v prevádzke od 7.00 do 11.00 hod. Kým PCR diagnostika sa robí denne od 7.00 do 11.00 hod., antigénovo sa dá otestovať v celom rozsahu otváracích hodín MOM.

Sprísnený epidemiologický režim dodržiavajú aj pacienti objednaní na vyšetrenie magnetickou rezonanciou (MRI). Rozhodujúci je vždy OTP status (očkovaní, testovaní, po prekonaní covidu) v deň vyšetrenia, a ak je tento nepriaznivý, čo značí že je pacient neočkovaný, len prvou dávkou očkovaný alebo odo dňa diagnostikovanej covid pozitivity u neho ubehlo viac ako 180 dní, vyšetrenie bude podmienené negatívnym výsledkom testu na covid, u ATG testu nie starším ako 48 hodín, u PCR testu nie starším 72 hodín. Kontrola nastaveného režimu sa začne od utorka 14. septembra. Odporúčame pacientom, ktorým takto vzniká komplikácia s možnosťou absolvovať vyšetrenie v objednaný termín, aby kontaktovali čo najskôr vyšetrovňu MRI na t.č. 034 69 69 388.

V rámci vakcinačného centra skalická nemocnica už podala 27 500 dávok vakcíny proti koronavírusu, zaočkovaných dvomi dávkami je 73 % zamestnancov nemocnice. Vakcinácia dospelých a detí sa realizuje v kláštornej časti nemocnice v pracovné dni od 7.30 hod. okrem stredy, kedy je vakcinačné centrum zatvorené. Očkovanie neregistrovaných osôb sa realizuje v utorok a štvrtok od 7.30 do 9.30 hod.

Späť