Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Výbavička pre anonymne odložené bábätká v projekte Hniezdo záchrany

9.7.2021

Nie všetky detičky dostanú do vienka rodičov, ktorí im môžu a vedia dať potrebné zázemie a lásku do života. Práve na odložené deti je zacielený projekt Hniezdo záchrany a aktuálna dobročinná aktivita občianskeho združenia Šanca pre nechcených. Fakultná nemocnica AGEL Skalica dostala darom od občianskeho združenia všetko potrebné pre úspešný štart anonymne odložených detí do života. Nákup výbavičiek bol financovaný z výťažku predaja knihy Šťastné náhody prostredníctvom Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR.

Hniezdočká, zavinovačky, belasých medvedíkov a základné vybavenie pre novorodenca umiestneného do Hniezda záchrany odovzdalo občianske združenie Šanca pre nechcených Fakultnej nemocnici AGEL Skalica. Neonatologické oddelenie má v starostlivosti všetky bábätká po pôrode a o tie anonymne získané prostredníctvom verejných inkubátorov sa starajú tiež. „Sme radi, že aj takto môžeme ochrániť detský život a zvýšiť šance dieťaťa na začlenenie do novej rodiny,“ vyjadril sa k získaniu nového vybavenia riaditeľ Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Jakub Rybár.

Zriaďovanie Hniezd záchrany na Slovensku začalo iniciovať občianske združenie Šanca pre nechcených v roku 2004 s cieľom zlepšiť vyhliadky nechcených detí na plnohodnotný život v rodine. Hniezdo záchrany v Skalici bolo otvorené v roku 2012. Doposiaľ jedna matka využila krízové riešenie záchrany svojho dieťaťa formou jeho umiestnenia do verejného inkubátora v skalickej nemocnici. „Jednalo sa o donosené zdravé bábätko, čulé, primerane reagujúce. Pediatrickým vyšetrením sme nezistili vážnejšie vrodené vývojové chyby dieťaťa. Dieťa bolo prechodne monitorované na neonatologickom oddelení, boli vykonané všetky nutné vyšetrenia a skríningy, bolo dokrmované umelou mliečnou formulou. Komunikáciu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny vo veci adopcie dojčaťa zabezpečila sociálna pracovníčka nemocnice,“ vyjadril sa k starostlivosti o odložené dieťa lekár Pediatrického oddelenia MUDr. Juraj Riška.

Súčasťou projektu na záchranu novorodencov je aj telefonická Linka Hniezda záchrany 0905 888 234, na ktorej sa poskytuje žene s neželaným tehotenstvom poradenstvo a pomoc formou uceleného programu.

Späť