Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Operačná liečba chirurgických pacientov skalickej nemocnice je s použitím novej laparoskopickej veže bezpečnejšia. Unikátna prístrojová technika bola financovaná s podporou EU fondov

18.6.2021

Novú laparoskopickú vežu využívajú pri chirurgických operačných výkonoch vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica, ktorá je členom skupiny AGEL, už od apríla. Špeciálna optika umožňuje operatérom sústrediť sa na všetky potrebné detaily, čím sa významne zvyšuje bezpečnosť operácií. Obnova zdravotníckej techniky je súčasťou zvyšovania úrovne operatívy. Nemocnica získala laparoskopický prístroj s dvoma monitormi a kamerovou jednotkou od výrobcu CARL STORZ s väčšinovou podporou eurofondov.

Centrálne operačné sály skalickej nemocnice využívajú nové zariadenie pri operáciách v dutine brušnej. Medzi najčastejšie zákroky patria operácie hernií, žlčníka, slepého čreva. „Ide o najmodernejšiu verziu laparoskopickej veže, prostredníctvom ktorej sme schopní vykonávať miniinvazívne výkony,“ uviedol primár Chirurgického oddelenia MUDr. Milan Skladan a upresnil: „Nová technika prináša väčší komfort nám operatérom, lebo nám umožňuje identifikovať aj tie nejemnejšie štruktúry v tele. Obraz je dokonale ostrý, vďaka čomu sa dokážeme v brušnej dutine bezproblémovo orientovať.  Elektrokoagulačný prístroj najnovšej generácie umožňuje rezať a preparovať jednotlivé tkanivové štruktúry a súčasne zastaviť krvácanie zatavením. Programovateľné nastavenia prístroja, diaľkové alebo dotykové ovládanie – to všetko predstavuje významný komfort pre operačný tím zúčastňujúci sa zákroku.

Kvalitatívne vyššiu úroveň operačnej chirurgickej liečby ocenil aj riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica MUDr. Jakub Rybár: „Operatívne riešenie s použitím novej techniky prináša pacientom okrem menšieho rizika komplikácií a väčšej bezpečnosti aj množstvo ďalších výhod. Ako pozitívum vnímajú operovaní pacienti menšiu veľkosť rany, skrátenie dĺžky hospitalizácie a rýchlejšiu rekonvalescenciu.“ Hojenie je rýchlejšie, menej bolestivé a v porovnaní s klasickou operatívou je pooperačná starostlivosť menej náročná, keďže pacienti sú väčšinou prepúšťaní do 48 hodín po operačnom zákroku. Hodnota novej laparoskopickej veže s príslušenstvom, ktoré tvoria dva monitory a kamerová jednotka, je cca 168 tisíc eur a podiel nemocnice na nákladoch je 10%, zvyšok je pokrytý z EÚ fondov.

V réžii chirurgického oddelenia skalickej nemocnice sa ročne realizuje 1200 operačných výkonov, z ktorých 70% tvorí plánovaná operatíva. V čase pandémie bola operatíva oddelenia obmedzená na akútne operácie. Laparoskopickú techniku používajú pri liečbe v skalickej nemocnici aj oddelenia gynekológie, urológie a ortopédie.

Späť