Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Všeobecná ambulancia pre deti a dorast v nemocnici prijíma nových pacientov

1.6.2021

Všeobecná ambulancia pre deti a dorast sa otvorila vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica, ktorá je členom skupiny AGEL, symbolicky na Deň detí, 1. júna 2021. Výhodou ambulancie je, že bude fungovať pod vedením skúsenej pediatričky MUDr. Emílie Rakovej, ktorá má dlhoročnú prax pri vyšetrovaní detí v Detskom domove v Skalici. Ďalšou výhodou je, že ambulancia sa nachádza v areáli nemocnice priamo v budove pediatrie a pôrodnice, kde sú aj ostatné odborné ambulancie pre deti. Toho času prijíma nová ambulancia prvých pacientov.

Doteraz sa v nemocnici realizovala u detí prevažne akútna ambulantná starostlivosť. „V novej všeobecnej ambulancii pre deti a dorast budú deti systematicky sledované pediatrom od narodenia do 19. roku života,“ uviedla k odbornému zameraniu ambulancie primárka Pediatrického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica MUDr. Erika Vávriková a doplnila: „Okrem štandardných vyšetrení pri akútnych ochoreniach sa bude starostlivosť zameriavať aj na deti s chronickými ochoreniami.“

„Som rád, že komplex starostlivosti o deti sa rozšíril týmto smerom. Odteraz môžeme v nemocnici poskytovať deťom aj základnú starostlivosť pediatra. V prípade potreby je dieťa prijaté k lôžkovej starostlivosti na Pediatrickom oddelení nemocnice alebo odporučené na vyšetrenie v niektorej z ambulancií špecialistu,“ uviedol k rozšírenej pediatrickej starostlivosti riaditeľ nemocnice MUDr. Jakub Rybár a doplnil: „O bezpečný príchod detí na svet a ich zdravý vývoj sa staráme ešte pred narodením. Rodičia sú na kurzoch predpôrodnej prípravy edukovaní o vhodnej životospráve a ďalších návykoch matky v tehotenstve. Predpôrodným cvičením sa rodičky pripravujú na zvládnutie pôrodu a jeho bezproblémový priebeh s ohľadom na zdravie dieťatka aj matky.“

Osobitnú kategóriu predstavuje preventívna starostlivosť. V prvom roku života musí dieťatko absolvovať  9 preventívnych prehliadok, ktoré zahŕňajú napríklad meranie hmotnosti, dĺžky, obvodu hlavičky, vyšetrenie psychomotorického vývoja. Ďalej sa prevencie vykonávajú každé dva roky. Pri preventívnych prehliadkach sa okrem iného vyšetruje zrak, sluch, meria sa krvný tlak. Pri niektorých preventívnych vyšetreniach sa očkuje a odoberá sa krv. Popoludňajšie ordinačné hodiny budú venované práve poradni pre  najmenších pacientov nemocnice.

Do budovy Všeobecnej ambulancie pre deti a dorast v nemocnici sa vchádza vchodom č. 1 od parku. Bezbariérový prístup výťahom je zabezpečený zo zadnej strany pavilónu pediatrie a pôrodnice (pavilón I, vchod 3 a 4). Ordinačné hodiny v rozsahu 35 hodín týždenne korešpondujú s bežnou prevádzkou ambulancií pediatrov v Skalici. Telefonické spojenie s ambulanciou budú mať klienti ambulancie na t.č. 034 69 69 120 a v prechodnom období aj 034 69 69 246.

Späť