Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Skalická nemocnica otvorila nový Onkologický pavilón. Investíciu za takmer 950 tisíc EUR spolufinancovala Európska únia

27.5.2021

Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica, člen skupiny AGEL po mesiacoch rekonštrukcie dnes slávnostne otvorila úplne nový Onkologický pavilón. Investícia za takmer 950 tisíc EUR, ktorá sa realizovala s finančnou podporou EÚ, v nemocnici významne zvýši kvalitu a rozsah služieb poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre pacientov s onkologickými diagnózami. Súčasťou oddelenia je aj nové moderné prístrojové vybavenie, nábytok, lôžka a zdravotnícke zariadenie. Nové oddelenie vysvätil kaplán Matej Baláži zo skalickej farnosti sv. Michala Archanjela.

Rekonštrukcia pôvodných priestorov začala v januári 2019 a trvala do novembra 2020, nasledovala kolaudácia a všetky potrebné legislatívne povolenia. Náklady na stavebné práce predstavujú vyše 793 tisíc EUR, ďalších vyše 146 tisíc EUR nemocnica investovala do prístrojového vybavenia. Európsky fond regionálneho rozvoja financoval 85% nákladov, nemocnica sa 10% podieľala na investícii z vlastných zdrojov.

Nový onkologický pavilón má rozlohu 644 m2, pre pacientov je pripravených 8 plne vybavených lôžok na infúznu terapiu, 10 aplikačných kresiel vrátane televízorov na spríjemnenie pobytu počas podávania chemoterapie.  Kým staré onkologické pracovisko umožňovalo terapiu 6 pacientom súčasne, v podmienkach nového onkologického centra môže byť podávaná chemoterapia pacientom celkovo až na 18 lôžkach. V 8 prípadoch ide o polohovateľné lôžko určené pre najzávažnejšie stavy onkologických pacientov, v 10 prípadoch sú to moderné polohovacie kreslá pre podávanie chemoterapie. „Dlhé roky  nám chýba lôžková starostlivosť o chronicky chorých onkologických pacientov. Dnes stúpa nielen počet  vyliečených pacientov, ale je aj veľké množstvo chronicky chorých s onkologickým ochorením, o ktorých sa nemá kto starať  a  obsadzujú  lôžka na bežných nemocničných oddeleniach,“ analyzuje situáciu jeden z najskúsenejších onkológov v regióne, MUDr. Adrián Nečas zo skalickej nemocnice. 

 „Verím, že nové moderné priestory onkologického stacionára s navýšenou kapacitou lôžok budú plne vyhovovať potrebám našich pacientov. Som rád, že pri takto náročnej liečbe dokážeme pacientom zaručiť okrem kvalitnej liečby aj dostatočný komfort. Podávanie chemoterapie na špeciálnych polohovateľných kreslách v sede ocenia najmä pacienti prijímajúci dlhšie terapie,“ vyzdvihol kvalitu nového pracoviska riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica MUDr. Jakub Rybár a dodal: „Nové vybavenie je nesporným benefitom aj pre onkologický personál. Kreslá sa veľmi dobre udržiavajú a umožňujú ľahší prístup pri zavádzaní aj kontrolovaní infúzií. Onkologicky stacionár spĺňa všetky aktuálne požiadavky a štandardy poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti s ohľadom na potreby pacientov."

MUDr. Adrián Nečas, ktorý pôsobí na oddelení 41 rokov, porovnáva onkologickú liečbu v minulom storočí a dnes. „Skladba onkologických ochorení sa v podstate nemení, v popredí sú tohto času ochorenia hrubého čreva, konečníka, ďalej ochorenia prsníka, maternice a vaječníkov. V 80.rokoch dominovali  onkologické ochorenia pľúc, už spomínané diagnózy gastrointestinálneho traktu a gynekologické nádory. Problémom boli pokročilé nádory, viac ako 50 % ochorení bolo zachytených v pokročilom štádiu. Pacienti k nám prichádzali neskoro, bola neochota zúčastňovať sa na preventívnych prehliadkach, tiež zdravotná  technika nebola na takej vysokej úrovni ako dnes. Vtedy sa len začínali zavádzať nové prístroje ako CT, MR,“ hovorí jeden z najskúsenejších onkológov.  Významnú pomoc pre onkologických pacientov v regióne predstavuje onkologička MUDr. Jana Mišová, s ktorej intervenciou sa úspešne darí už 11 rokov zvládať nemocničnú  liečbu onkologických ochorení.

Kým v začiatkoch pôsobenia onkologickej ambulancie v Skalici bol prírastok nových pacientov 250-280 pacientov ročne a výskyt onkologických pacientov cca 1400 ročne, dnes je výskyt onkologických ochorení až u  8000 pacientov ročne a nárast predstavuje  cca 600 pacientov za rok.  Za obdobie rokov 2013 až 2020 bolo v onkologických ambulanciách v Skalici realizovaných vyše 80 tisíc vyšetrení,  v priemere je to ročne okolo 6 500 pacientov.

Zdokonaľovaním technického vybavenia sa situácia výrazne zlepšila, k dispozícii sú nové liečebné postupy, nové prístroje, CT, MR, PET CT, endoskopické prístroje. Zavedením mamografického vyšetrenia u žien sa výrazne skvalitnila zdravotná starostlivosť v prípade karcinómu prsníka. „ Ochota ľudí na preventívne prehliadky sa postupne mení, ale ešte nie sme spokojní. Polovica ľudí sa nechce zúčastňovať na preventívnych prehliadkach, boja sa diagnózy, bagatelizujú včasné príznaky ochorenia a následne sa boja oznámenia  diagnózy, a preto aj teraz prichádzajú neskoro. Zavedením preventívnych prehliadok, MMG vyšetrení, gynekologických sterov sa v súčasnosti znižuje podiel pokročilých ochorení a stúpa včas zistených a liečiteľných ochorení.

Ako MUDr. Nečas priznáva, je  veľký rozdiel v onkologickej starostlivosti, keď porovná čas, keď začínal s dnešnou situáciou. „Liečba cytostatikami ešte len začínala, okrem pár cytostatík sme mali k dispozícii aj hormonálnu liečbu. Väčšina pacientov sa odosielala na vyššie onkologické zariadenie do Bratislavy.   Dnes máme k dispozícii celú škálu cytostatík, biologickú liečbu a začína aj imunoterapia nádorov.  Veľký pokrok zaznamenali aj nové operačné techniky, laparoskopia, ožarovacie techniky a tým aj vyššie percento vyliečených pacientov,“ hovorí skúsený odborník.

V súčasnosti v skalickej nemocnici poskytujú liečbu vo všetkých štádiách ochorenia a tým okrem vyliečenia môžu poskytnúť aj paliatívnu starostlivosť a hlavne zlepšiť kvalitu života, aj keď sa pacient nedá vyliečiť.

Späť