Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Umelá pľúcna ventilácia dáva pacientom možnosť zvládnuť kritické obdobie ochorenia COVID-19

21.5.2021

Pandémia koronavírusu naučila aj laikov nové odborné medicínske pojmy. V čase najhoršej vlny epidémie sa často skloňoval termín umelá pľúcna ventilácia, ktorá je existenčne dôležitou pri záchrane pacientov s ťažkým priebehom koronavírusu. Čo si však pod tým môžeme ako laici predstaviť? Kedy lekári k tejto podpore pľúc pristupujú a čo všetko to obnáša, sme sa spýtali primára Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica MUDr. Rastislava Sabanoša.

Na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny skalickej nemocnice, ktorá je členom skupiny AGEL,  majú celkovo 11 pľúcnych ventilátorov na invazívnu ventiláciu pľúc (7 ventilátorov je vo vlastníctve nemocnice, 3 ventilátory sú zapožičané zo Štátnych hmotných rezerv a 1 ventilátor je od firmy Stardent z Holíča, za čo im patrí obrovská vďaka) a 2 ventilátory na neinvazívnu ventiláciu pľúc (počas pandémie boli umiestnené na COVID oddeleniach). Aktuálne oddelenie pozostáva z 8 intenzivistických lôžok (v čase pandémie bola nemocnica nútená rozšíriť oddelenie až na 10 plne využitých lôžok).

Umelá ventilácia pľúc je prístrojová podpora dýchania určená pre pacientov s rizikom zlyhania alebo zlyhaním dýchania. „K tomu dochádza buď primárne z pľúcnych príčin, teda ťažké zápaly pľúc, kam patrí napríklad syndróm akútnej dychovej tiesne pri nákaze COVID-19, alebo akútne zhoršenie chronickej obštrukčnej pľúcnej choroby. Sekundárne aj z mimopľúcnych príčin, napríklad strata svalovej sily pri postihnutí kostrových svalov, pri poškodení mozgu, ako súčasť multiorgánového zlyhania pri infekcii iného orgánu, pľúcny opuch pri zlyhaní srdca či reakcia na alergickú látku,“ vysvetľuje primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Rastislav Sabanoš. Pľúcny ventilátor preberá na seba celú pacientovu dychovú prácu. Správnym nastavením parametrov ventilátora z veľkej časti zdravotníci nahrádzajú funkciu pľúc - ako ventiláciu (výmenu O2 a CO2 medzi pľúcami a vonkajším prostredím), tak aj respiráciu (výmenu O2 a CO2 na úrovni pľúcnych mechúrikov).

„Pľúcne tkanivo nie je uniformné ani medzi ľuďmi, každý človek má iné vlastnosti pľúcneho tkaniva, ani v rámci jedného človeka, pretože rôzne oblasti pľúcneho tkaniva majú iné vlastnosti, a preto na základe aktuálnych vlastností pľúcneho tkaniva je nutné individualizovať pre každého pacienta ten jeho „na mieru ušitý“ ventilačný vzorec a vybrať správny ventilačný režim. Vlastnosti pľúc sa každú chvíľu menia, preto je nutné podľa aktuálneho stavu meniť parametre ventilátora tak, aby sa zamedzilo poškodeniu pľúc ventilátorom,“ opisuje primár. Vedieť ventilovať vyžaduje praktické zručnosti (rýchla a bezchybná intubácia) a široké multiodborové vedomosti. „V prvom rade je to spoznanie choroby, ktorá viedla k zlyhaniu dýchania, poznatky z fyziológie pľúc a patofyziológie chorôb pľúc, znalosti liečby chorôb vedúce k zlyhávaniu dýchania, poznať napríklad interakcie umelej pľúcnej ventilácie s aktuálnym stavom kardiovaskulárneho systému. Veľmi dôležité sú získané skúsenosti lekára v rozhodovaní sa, kedy už pacienta „napojiť na ventilátor“, niekedy už len hodinové omeškanie má výrazný vplyv na ďalšiu prognózu pacienta,“ odpovedá primár na otázku, či je napojenie pacienta na ventiláciu pre zdravotný personál náročné a zároveň dopĺňa: „Celosvetovo najkvalifikovanejším a najskúsenejším lekárom pre ventiláciu je lekár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny vzhľadom na to, že sa vo svojej praxi veľmi často stretáva s pacientami v kritickom stave so zlyhaním dýchania a zároveň preto, že ako druhú časť svojej praxe vykonáva celkovú anestéziu pri operáciách, kde je tiež potrebná ventilácia, ale v tomto prípade anestetickým prístrojom. V krízovom čase ako bola pandémia, kde celoplošne chýbali lekári, teoreticky, možno aj prakticky, po intenzívnom zaučení môže ventilovať v základných ventilačných režimoch každý lekár, ale skúsenosti sa získavajú ťažko a veľmi dlho,“ vysvetľuje primár. Pandémia COVID-19 ukázala, akí sú títo lekári nenahraditeľní v liečbe tých stavov zlyhania dýchania, kde nestačí len inhalovať O2 alebo podpora neinvazívnou ventiláciou.

Späť