Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

V skalickej pôrodnici zavinujú bábätká moderne, ale v duchu skúsenosti starých mám a tradícií

5.5.2021

Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica ponúka maminkám moderné zavinovacie perinky. Získala ich darom od bývalej sociálnej pracovníčky nemocnice pani Mgr. Veroniky Buc, PhD. Zavinutie v perinke navodzuje u dieťatka pocit bezpečia a pomáha mu lepšie sa adaptovať na prostredie mimo maternice. Perinky slúžia najmä na upokojenie dieťatka.

Dve desiatky moderných periniek, ale v duchu tradícií starých mám, získala skalická nemocnica v závere apríla. Zavinovacie perinky Mimi original budú používať maminky pri starostlivosti o novorodeniatka počas pobytu v pôrodnici. „Teší nás, že maminkám dokážeme uľahčiť starostlivosť o dieťatká v pôrodnici. Keď je spokojné dieťatko, spokojná je aj matka a naopak. Veríme, že si pri spokojných bábätkách užijú maminky viac radosti a oddychu po pôrode,“ ocenila podporu primárka Pediatrického oddelenia skalickej nemocnice MUDr. Erika Vávriková.  Zavinovačky majú svoje pevné miesto v starostlivosti o novorodeniatka tisícky rokov. Ich požívanie vychádzalo z najprirodzenejších potrieb dieťatka a matky bezprostredne po pôrode. Ručičky schované pozdĺž tela v perinke pomáhajú potlačiť prirodzený Morov reflex a dieťatko sa takto nebudí vlastnými ručičkami.

S nápadom obdarovať nemocnicu originálnym certifikovaným slovenským výrobkom, ktorý pomôže najmenším detičkám nielen v pôrodnici, prišla  Mgr. Veronika Buc, PhD. Od prvej myšlienky k realizácii to trvalo necelý rok: „ Som veľmi šťastná, že tento projekt sa podarilo zrealizovať. Mojím zámerom  bolo podporiť novorodenecké oddelenie a nemocnicu, ktoré prechádza modernizáciou priestorov a procesov.  Kombinácia tradičného zavinovania s moderným dizajnom,  slovenského produktu a skalického motívu ma veľmi nadchla. Mamičky majú možnosť si vybrať medzi modernou zavinovačkou a klasickou perinkou. Pevne verím, že skalická mimi perinka  prinesie spokojnosť bábätkám i mamičkám pri prvých dňoch života a starostlivosti.   Veľmi pekne chcem verejne poďakovať aj spoludarkyni Monike Ovečkovej. “

Produkty k starostlivosti o najmenšie detičky v pôrodnici musia spĺňať najvyššie nároky na kvalitu. Dôležitá je najmä bezpečnosť novorodenca a jednoduchá údržba použitých materiálov. Originálna skalická moderná perinka je vyrobená z bavlny a jej súčasťou je chrbátiková výstuž z pamäťovej peny, ktorá slúži k prenosu bábätka. „Vďaka vystuženému chrbátiku získajú aj čerství rodičia pocit istoty pri prenášaní bábätka v prvých spoločných mesiacoch. Moderné mamy očakávajú ľahkú údržbu a certifikované pružné materiály, ktoré dýchajú a sú mimoriadne jemné na detskú pokožku. Žiadne dlhé šnúry, omotávanie či náročné zavinovanie. Stačí vytiahnuť zips a dieťatko je bezpečne zavinuté,“ priblížila výhody perinky pani Michaela Kalaninová, ktorá prišla s nápadom na výrobu perinky v čase, keď sa sama nachádzala v situácii prvorodičky a potrebovala upokojiť svoje bábätko. „Bola som mama, ktorej dieťa sa často budilo a časom sa nevyspatosť odrazila na nervozite celej rodiny. Hľadala som spôsob, ako mať pokojné a dobré bábätko. Vtedy mi prišla vhod rada od babičky, ktorá mi povedala zavinuj.  A naozaj to začalo pomáhať.“ Vysvetlila pani Michaela, ako v roku 2016 uzrela svetlo originálna slovenská zavinovačka, ktorá bola Úradom duševného a priemyselného vlastníctva v Alicante uznaná ako originálny dizajn pre celú EÚ. Obľubu si našla medzi tisíckami rodičov.

„Teraz sa veľmi teším, že postupne pribúdajú pôrodnice, ktoré sa chcú priblížiť mladým mamičkám a ukázať aj modernú starostlivosť o novorodenca. Uvítala som nápad na spoluprácu darovať Mimi perinky skalickej  pôrodnici a vzdala som sa akéhokoľvek zisku, aby sme mohli spolu s Veronikou darovať až 20 kusov na novorodenecké oddelenie. Verím, že najlepšia je osobná skúsenosť každej maminky,“ dodala autorka zavinovačky.
Späť